Üvegpohár
Minőségi útmutatóBrendan Adkins Flickr
Az üveg mindennapjaink alapvető használati tárgya. A legolcsóbb préselt üvegtől kezdve a csiszolt, kézzel fújt remekművekig, különböző technikákkal készült üveg tárgyak találhatók a kereskedelemben.
A drágább üvegárú valamelyik kézműves technikával készül.
Egy pohár eleganciáját a felhasznált nyersanyagok és az olvasztási eljárás határozza meg.
A préselt üveg pohár felső peremén kidudorodás található, talpukon és szélükön varrat árulkodik a gépi gyártásról.
Kézzel fújt üvegpoharaknál ez nem tapasztalható, mivel peremét lecsiszolják és ha fújási technikát alkalmaznak varrat sincs rajtuk. Felületük teljesen átlátszó és egyenletes. Az utóbbi időben megjelentek a boltokban a géppel fújt üvegek, poharak, melyeket könnyen megkülönböztetünk a kézi eljárással készültektől.
Gazdag kínálat tárul elénk ha üvegárú-boltban vásárolunk pl. üvegpoharakat.
Nem egyszerű feladat kiválasztani a megfelelő stílust mivel több tényező játszik közre mielőtt döntünk: az üveg külleme, eleganciája, minősége és nem utolsó sorban pénztárcánk mélysége. Ismernünk kell néhány hagyományos formát, ez megkönnyíti a tökéletes pohárválasztást.
Útmutató üvegpohár vásárláshoz - Mit miből igyunk
Still Edge Flickr
jenny downing Flickr
Still Edge Flickr
- Söröspohár: klasszikus söröskorsó helyett válasszuk inkább az elegáns talpas vagy talpatlan, tulipánszerű formát. A változatos küllemek közös jellemzője a nagy űrtartalom.
- Pálinkás pohár: az üvegkehely fönt szűkebb, alul gömbölyű. Formájának köszönhető, hogy kiteljesíti a pálinka ill. likőr zamatát.
- Snapszos pohár: kis űrtartalmú, .férfias. röviditalok üvege -.gyűszűje.
- Koktélos pohár: vékony falú, magas, talpas, széles kelyhűek.
- Vörösboros pohár: zárt tulipán formájú, hosszú talpú, öblös, ennek köszönhetően bontakozik ki a bukéja. De bármilyen hideg ital felszolgálására alkalmas üvegpohár, gömbölyded formája és kecses hosszú nyelének köszönhetően elegáns hatást vált ki.
- Fehérboros pohár: kisebb és hosszúkásabb a vörösborostól, kevésbé öblös.
- Roséboros pohár: tulipánformájú, a pereme kifelé hajló. Rosé borokhoz és rizlingekhez illik.
- Füles pohár: Forró italok szervírozására alkalmas. Talpas vagy talp nélküli, lényeges, hogy széles szájú legyen és hőálló üvegből készüljön.
- Ballon pohár: hosszú italhoz, borhoz, tört jéggel készült koktélokhoz használatosak. Anyaga vékony falú, mérete nagy űrtartalmú legyen.